تامين اجتماعي حق بيمه مي‌گيرد اما كارگران را بيمه نمي‌كند و تجمع كارگران مخابرات لارستان در مقابل فرمانداري و240ساعت کار خطرناک در معادن,400هزار تومان وريزگردها 19هزار نفر را سالانه بيمار می‌کنند و...

 

240ساعت کار خطرناک در معادن؛ 400هزار تومان/ اشتغال در عمق300 متری
خبرگزاری مهر-گروه اقتصادی: در حالی که تصور می‌شود کار در معدن مزایا و حقوق مناسب‌تری دارد، هر کارگر معدن برای 12 ساعت کار در روز حدود 34 هزار تومان و برای 240 ساعت کار در ماه 400 هزار تومان حقوق می‌گیرد.
به گزارش خبرنگار مهر، وجود مشاغل سخت و طاقت فرسا و کارهایی که درصد کمی از افراد حاضر به انجام آن می‌شوند، امروز بخش قابل توجهی از بازار کار کشور را به خود اختصاص داده است.
هرچند قانون پیش بینی هایی را برای حمایت بیشتر و پوشش های مناسب تر بیمه ای از شاغلان در حوزه های سخت و زیان آور انجام داده، اما در مجموع شرایط به نحوی است که اکثریت قریب به اتفاق نیروی کار شاغل در بخش سخت و زیان آور از کمترین حمایت ها برخوردار می شوند!
سخت‌ترین مشاغل؛ کمترین حمایت‌ها
شاید کمتر در مباحث مربوط به معادن غنی و فراوان ایران به نیروی کار شاغل در آن توجه شده باشد و بیشتر جنبه های درآمد زایی و میزان ذخایر و یا نحوه استخراج در معادن مدنظر قرار گرفته است اما اینکه به هر حال نیروهایی باید در معادن حاضر به فعالیت شوند تا برداشت ها انجام شود؛ نیز بسیار حیاتی و حائز اهمیت است.
متاسفانه کم توجهی به نیروی کار شاغل در معادنی مانند ذغال سنگ، واگذاری امور به پیمانکاران و عدم اجرای قوانین حمایتی در مورد شاغلان این بخش؛ در مواردی باعث ایجاد آسیب های فراوان به نیروی کار می شود که اغلب از دید دستگاه های نظارتی نیز دور می ماند.
در واقع کار کردن افراد در ساعات طولانی آن هم در اعماق زمین نه تنها برای بسیاری از ما خوشایند نیست، بلکه ادامه این روند کار کردن علاوه بر آسیب های فراوان جسمی؛ مسائل روحی نیز به همراه خواهد داشت.
12ساعت کار روزانه در اعماق زمین
یکی از کارگران شاغل در یک معدن ذغال سنگ در گفتگو با مهر با ابراز نگرانی از وضعیت شغلی خود و همکارانش و اینکه حمایت های بسیار کمی به لحاظ قانون کار از آنها صورت می گیرد، گفت: تحت پوشش شرکت های پیمانکاری فعالیت دارند.
این کارگر شاغل در معدن ذغال سنگ با تاکید بر اینکه همواره در زمان انجام کار با خطرات و مسائل جانی فراوانی مواجه هستند، اظهار داشت: در هر روز طی 2 شیفت 6 ساعته مشغول به کار هستند و در این مدت زمانی در عمق 300 متری زمین می مانند که هر لحظه ممکن است با ریزش زمین و خطرات ناشی از آن مواجه شوند.
 
وی بیماری های پوستی، تنفسی و ناراحتی های چشمی را به دلیل قرار داشتن دائم در معرض گازهای سمی و گرد ذغال سنگ و همچنین ذرات معلق موجود در معدن را از مهم ترین آسیب های جسمی ناشی از کار طاقت فرسا در معادن برشمرد.
این کارگر معدن ذغال سنگ با گلایه از وضعیت نامناسب معیشتی، گفت: متاسفانه به وجود کار در دو شیفت 6 ساعته سخت در هر روز حقوق پرداختی به آنها فقط به میزان مصوبه شورای عالی و کمتر از 400 هزار تومان در هر ماه است!
مسکن و معدن؛ رکوردار حادثه
حمید حاج اسماعیلی در گفتگو با مهر با بیان اینکه متاسفانه در جریان ورود بخش خصوصی به معادن به موضوع مربوط به نیروی کار بی توجهی صورت گرفت و امروز در بخش معادن و مسکن، بیشترین میزان حوادث ناشی از کار اتفاق می افتد.
نماینده کارگران در هیئت حل اختلاف اظهار داشت: پیمانکاری‌ها در بخش معدن زمانی شروع شد که کار خاصی برای ارتقای سطح ایمنی و بهداشت کار در کارگاه ها نشده بود و متاسفانه دولت نتوانست در اداره نیروی کار بخش معدن به وظیفه خود عمل کند.
حاج اسماعیلی ادامه داد: به دنبال کاهش هزینه ها رفتن و افزایش سود توسط پیمانکاران بخش معدن باعث تضییع حقوق نیروی کار شده است. دولت معمولا به صورت 5 و 10 ساله معادن را به پیمانکاری ها واگذار می کند و با اینکه معافیت هایی نیز از سوی دولت برای بخش خصوصی درنظر گرفته می شود، اما در نهایت نیروی کار شاغل در این بخش قربانی می شود.
این مقام مسئول کارگری کشور افزود: طبق قانون کار، افراد در مشاغل عادی باید روزانه 8 ساعت کار کنند و این میزان در مورد کارگران مشاغل سخت و زیان آور به میزان 6 ساعت در هر روز است، البته در برخی مواقع خاص این میزان نیز قابل کاهش است اما 2 شیفت 6 ساعته در روز در هیچ کجای قانون وجود ندارد.
تغییر لیست بیمه کارگران
به گفته وی، هم اکنون بالاترین میزان مرگ و میر نیروی کار پس از ساختمان در بخش معدن اتفاق می افتد، با این حال به دلیل قرار داشتن معادن در بیرون شهرها، کمتر نیز مورد بازرسی دستگاه های نظارتی صورت می گیرد و به عبارتی کمتر دیده می شوند.
نماینده کارگران در هیئت حل اختلاف بیان داشت: در هر صورت درصد قابل توجهی از کارفرمایان معادن از طریق دور زدن قانون، حتی پوشش های بیمه ای مشاغل سخت و زیان آور را نیز برای کارگران برقرار نمی کنند.
حاج اسماعیلی این مطلب را نیز افزود که در برخی معادن کارفرمایان با تغییر لیست ها و مشاغل افراد، آنها را از شمول قانون سخت و زیان آور خارج می کنند و از این طریق حقوق نیروی کار را نادیده می گیرند.
 
تامين اجتماعي حق بيمه مي‌گيرد اما كارگران را بيمه نمي‌كند
ایلنا: رییس انجمن انبوه‌سازان کشور اعلام کرد: سازمان تامین اجتماعی با وجود آنكه رقم‌های میلیاردی بابت بيمه كارگران ساختماني از پروژه‌ها دریافت می‌کند، اما لیست بيمه کارگران‌‌ همان پروژه‌ها را دریافت نمی‌کند‌. ‌

مجتبی بیگدلی با اشاره به افزایش قیمت بیمه‌های کارگران ساختمانی به ایلنا گفت‌: نرخ بیمه تامین اجتماعی در چند سال گذشته در هر مترمربع ۲۵۰ تومان بود اما در حال حاضر این رقم به ۱۲ هزار تومان افزایش یافته است‌. ‌

بیگدلی با طرح این سوال که کدام سازمان نظارتی باید به این مسئله رسیدگی کند، گفت‌: سازمان تامین اجتماعی با عنایت به اینکه رقم‌های میلیاردی از پروژه‌ها دریافت می‌کند، اما لیست کارگران‌‌ همان پروژه‌ها را دریافت نمی‌کند‌. ‌

وی در پایان خاطرنشان کرد‌: با افزایش قیمت بیمه‌های کارگران ساختمانی دیگر کسی برای ساخت ساختمان پروانه دریافت نمی‌کند و بدون پروانه اقدام به ساخت و ساز می‌کنند.

رییس انجمن انبوه سازان کشور در بخش دیگری از این گفتگو درباره عدم توجه به فعالان این بخش گفت‌: دولت برای تعدیل قیمت مرغ مانور بسیاری داد و وزیر صنعت، معدن و تجارت تمام فعالیت‌های خود را تعطیل کرد و یک وزارتخانه با تمام نیرو‌هایش برای تعدیل قیمت مرغ بسیج شدند، اما هیچ حمایتی از انبوه سازان نمی‌شود‌؛ حال این سوال مطرح است که مرغ مهم‌تر است یا مسکن؟

وی با بیان اینکه انبوه ساز را‌‌ رها نکنیم، گفت‌: انبوه ساز یک کارآفرین مولد است و ۱۲۰۰ گروه شغلی را ایجاد می‌کند؛ چرا دولت در شرایط ورشکستگی، آن‌ها را‌‌ رها می‌کند‌. ‌

بیگدلی ادامه داد‌: اجازه ندهید انبوه ساز زیر حجم افزایش قیمت‌ها له شود. ‌

رییس انجمن انبوه سازان کشور با اشاره به اینکه انبوه ساز از خارج نیامده است و یک نیروی مولد داخلی است، گفت‌: صنعت ساختمان ۷۰ درصد اشتغال کشور را در بر می‌گیرد‌. ‌
پايان پيام

1391/5/16 - 11:48 
کد خبر : 290071  

کد خبرنگار : 253  
تجمع كارگران مخابرات لارستان در مقابل فرمانداري
ایلنا: بیش از ۴۰ کارگر و کارگزار شرکت مخابرات شهرستان لارستان در اعتراض به تبدیل قرارداد كاري‌شان به پاره وقت و ساعتی در مقابل فرمانداری این شهرستان تجمع کردند.

دبیر خانه کارگر شهرستان لار با اعلام این خبر به ایلنا گفت: بیش از ۴۰ کارگر شرکت مخابرات شهرستان لارستان نسبت به تغییر قرارداد خود از سالانه به ۱۵ روز در ماه اعتراض کرده‌ و با ارائه طوماری که یک نسخه از آن دراختیار خبرگزاری ایلنا قرار گرفته است خواستار رفع مشکلاتشان از مسئولان شده‌اند.

محمد حسن قوامی در ادامه افزود: کارگران مخابرات شهرستان لارستان با سوابق پنج تا ۲۶ سال در اعتراض به اقدام کارفرمای خود نسبت به تغییر قرارداد خود به ۱۵ روز ابراز نارضایتی کرده و از تغییر شرايط كار و تهديد امنیت شغلی خود ابراز ناامیدی کرده‌اند.

به گفته قوامی از کارگران خواسته شده است با امضاء فرم و تقاضای همکاری (بدون قرارداد قانونی) روزانه فقط ۴ ساعت کار کنند و بطور ماهانه فقط ۲۰۰ هزار تومان به آنان دستمزد داده می‌شود.

او با بیان اینکه اجرای این طرح از سوی شرکت مخابران استان فارس برای همه شهرستان‌ها ابلاغ شده است افزود: در حال حاضر شرکت مخابرات شهرستان لارستان نسبت به اجرای این طرح پیش قدم بوده است و اقدام تجمع کارگران در مقابل فرمانداری شهرستان تا هم اکنون بی‌نتیجه بوده است.

پايان پيام

1391/5/16 - 13:13 
کد خبر : 290121  

کد خبرنگار : 248  
افزایش هشت درصدی قیمت میلگرد
ایلنا: یک کار‌شناس بورس فلزات گفت: قیمت ميلگرد نسبت به هفته گذشته رشد هشت درصدی داشته است.

علی اصغر بهرامی در گفتگو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: در معاملات روز گذشته شرکت ذوب آهن اصفهان که پس از مدت‌ها تنها سبد میلگردش را عرضه کرد، با ۸۱ هزار تن تقاضا مواجه شد و تنها توانست ۲۴ هزار تن از آن‌ را پاسخگو باشد.

وی با بیان اینکه قیمت میلگرد ۸ درصد نسبت به هفته گذشته رشد داشته است، افزود: قیمت پایه این محصول در روز گذشته يك هزار و ۴۸۰ تومان بود که در محدوده قیمتی يك هزار و ۶۲۳ تومان تا يك هزار و ۶۳۵ تومان معامله شد که برای تحویل سلف ۳۱ شهریور ماه بود و نسبت به هفته گذشته قیمت این محصول رشد داشت.

این کار‌شناس بورس فلزات ادامه داد: عرضه محدود محصولات در بورس این امر موجب افزایش قیمت‌ها در بازار می‌شود.

وی تصریح کرد: همچنین ذوب آهن اصفهان در روز گذشته تیر آهن ۱۸ را نیز عرضه کرد که قیمت آن هم حدود پنج درصد رشد داشت و قیمت پایه آن يك هزار و ۱۷۰ تومان بود که حدود يك هزار و ۲۳۵ تومان معامله شد که آن هم برای تحویل سلف ۳۱ شهریور ماه بود.

بهرامی گفت: مس نیز نسبت به هفته گذشته با رشد قیمت همراه بود که همگی ناشی از افزایش نرخ ارز است شرکت ملی مس روز گذشته این محصول را در قیمت پایه ۱۵ هزار و ۳۴۰ تومان عرضه کرد و در محدوده قیمت ۱۵ هزار و ۷۳۹ تومان معامله شد همچنین کاتود هم حدود ۱۴ هزار و ۹۳۸ تومان به فروش رفت.

وی در خاتمه ابراز امیدواری کرد: قیمت‌ها بیش از این افزایش پیدا نکند چرا که در حال حاضر می‌لگرد نسبت به قیمت اصلی‌اش حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ تومان گران‌تر است.

پایان پیام

1391/5/16 - 11:50:53 
کد خبر : 290069  

کد خبرنگار : 277  
خانه‌نشيني كشاورزان و ظهور مافياي چاي
شرق: كشاورزان چايكار اين روزها خانه‌نشيني پيشه كرده‌اند و روزگار خود را با نگراني از اتفاقات آينده و البته انديشيدن به تغييرشغل سپري مي‌كنند. چايكاران و باغداران در شمال كشور و سيب‌زميني‌كاران در مركز و غرب كشور از جمله اقشاري هستند كه گرفتار تدبير نادرست برنامه‌ريزان حوزه كشاورزي شده‌اند؛ تدبيري كه در آن برنامه جامع كشت و سازوكار حمايتي از محصولات مزيت‌دار هر استان جايي ندارد. 
اين وضعيت اما چندماهي است كه نمود بيشتري پيدا كرده و فعالان حوزه كشاورزي با حساسيت بيشتري اخبار مربوط به انتزاع وظايف كشاورزي را دنبال مي‌كنند چراكه به باور بسياري از آنها ناهماهنگي در اين وزارتخانه زياد است و از كنار اين ناهماهنگي‌ها مسايلي همچون افزايش بي‌سابقه قيمت مرغ در كشور كه منجر به خلع‌يد وزارت كشاورزي از تنظيم بازار اين محصول و واگذاري آن به وزارت صنعت بروز پيدا كرده است. 
نوسان قيمت پياز، سيب‌زميني و البته گوجه‌فرنگي در كنار ساير محصولات باغي و جاليزي از جمله مواردي است كه به باور كارشناسان تنها دليل آن نبود برنامه جامع در اين حوزه و تقويم توليد است. 
كشاورزاني كه امروز پياز را به هر كيلوگرم‌هزار تومان به فروش مي‌رسانند هنوز فراموش نكردند كه تا همين چندماه پيش برداشت پياز از زمين صرفه اقتصادي نداشت و محصول خود را در زيرزمين دفن مي‌كردند. سيب‌زميني‌كاران نيز شرايط مشابه دارند و البته هراس از انتزاع وظايف حوزه بازرگاني و واگذاري آن به وزارت جهاد كشاورزي؛ هراسي كه انتشار خبر غيبت نماينده اين وزارتخانه در تعيين تكليف ميزان جايزه تشويقي براي صادركنندگان اين محصول و تبيين سازوكار حمايت از آنها، آن را دو چندان كرده است. 
به هر حال سوال اينجاست كه آيا وزارتخانه‌اي كه در انجام امور جاري و قوانين حوزه خود عاجز است خواهد توانست بار سنگين تنظيم بازار و مديريت آن را به دوش بكشد. شايد بد نباشد نگاهي به وضعيت چايكاران در سال‌هاي اخير داشته باشيم جايي كه به گفته رييس اتحاديه آن سازمان تاخير 90 روزه در پرداخت مطالبات كشاورزان چايكار داشته است و امروز با نفوذ مافياي چاي در وزارت جهادكشاورزي ديگر اميدي به ادامه حيات چايكاري در ايران نيست. براساس اين گزارش ايرج هوسمي در گفت‌وگو با مهر درخصوص پرداخت مطالبات چايكاران در سال‌جاري، اظهار داشت: با وجود اينكه رييس سازمان چاي كشور اخيرا اعلام كرد قرار است مبلغ 10‌ميليارد تومان از مطالبات چايكاران كشور را پرداخت كنيم اما متاسفانه هنوز اين مبلغ پرداخت نشده است.
وي افزود: سازمان چاي كشور تنها مطالبات كشاورزان چايكار را تا 18 ارديبهشت سال‌جاري پرداخت كرده است و مابقي مطالبات را كه شامل «نيمه دوم ارديبهشت، نيمه اول خرداد، نيمه دوم خرداد، نيمه اول تير، نيمه دوم تير و نيمه اول مردادماه سال‌جاري» است را به كشاورزان چايكار پرداخت نكرده است. رييس اتحاديه چايكاران كشور در ادامه با بيان اينكه هم‌اكنون بسياري از كارخانجات چاي شمال كشور به دليل شرايط بداقتصادي يا تعطيل شده‌اند يا در حال تعطيلي هستند، گفت: براين اساس، كشاورزان چايكار مجبورند برگ سبز چاي خود را به مناطق ديگري ببرند كه اين اقدام موجب بروز مشكلاتي مي‌شود. 
وي با انتقاد از عملكرد سازمان چاي گفت: اگر سازمان چاي كشور برنامه مدوني براي اين كار داشت، ديگر چنين مشكلاتي به وجود نمي‌آمد. هوسمي با تاكيد بر اينكه سازمان چاي در حال حاضر دچار سوءمديريت شده است، گفت: متاسفانه سازمان چاي از زماني كه زيرنظر وزارت جهادكشاورزي رفته است، با وجود اينكه همه تصور مي‌كردند وضعيتش بهتر از قبل مي‌شود، عملكردش به مراتب بدتر از گذشته شده است. وي اضافه كرد: در زماني كه سازمان چاي زير نظر وزارت بازرگاني وقت بود شرايط خيلي بهتر بود به‌طوري‌كه به كشاورزان در آذرماه هر سال بدون گرفتن هيچ بهره‌اي مساعده پرداخت مي‌كرد و همچنين كودشيميايي ارزان‌قيمت در اختيار كشاورزان چايكار مي‌گذاشت. رييس اتحاديه چايكاران كشور بيان داشت: در حال حاضر سازمان چاي نه‌تنها مساعده به كشاورزان چايكار نمي‌دهد بلكه حق‌الزحمه عادي آنها را هم پرداخت نمي‌كند و از دادن كود شيميايي به كشاورزان چايكار مضايقه مي‌كند.
فاصله 2‌هزار توماني 
هر شانه تخم‌مرغ از توليد تا مصرف
ايسنا: به دليل فاصله زياد عرضه تخم‌مرغ از توليد تا مصرف، مصرف‌كنندگان براي هر شانه تخم‌مرغ حداقل دو‌هزار تومان بهاي واسطه‌اي مي‌پردازند. سيدفرزاد طلاكش، دبير كانون سراسري انجمن‌هاي صنفي پرورش‌دهندگان مرغ‌تخم‌گذار اظهاركرد: براساس قيمت فروش تخم‌مرغ از سوي مرغداران هر شانه تخم‌مرغ 3600 تومان است كه بايد حداكثر در بازارمصرف شانه‌اي 4000 تومان عرضه شود اما اكنون اين محصول (تخم‌مرغ فله و بدون شناسنامه) در مغازه‌هاي سطح شهر شانه‌اي شش تا 6500 تومان فروخته مي‌شود. وي اظهار كرد: در پي افزايش قيمت كنجاله سويا و بحران نهاده‌هاي طيور تخم‌مرغ كيلويي 400 تومان افزايش قيمت را تجربه كرده است. طلاكش اظهار كرد: ايران با توليد سالانه 750‌هزار تن تخم‌مرغ در مقام دهم دنيا قرار دارد اما سرانه مصرف اين محصول در كشور 25 عدد كمتر از متوسط جهاني بوده و ميانگين مصرف سالانه به ازاي هر نفر 155 عدد است. 

گران‌ترين ميوه بازار كدام است؟ 
فيساليس 40‌هزار توماني
ايسنا: فيساليس ميوه جديدي است كه تقريبا هم‌‌سايز عناب است و گفته مي‌شود اين ميوه بومي مناطق آمريكاي جنوبي بوده و تركيبي از طعم ميوه‌هاي توت‌فرنگي، گيلاس، كيوي و آناناس است كه به دليل طعم خوش و بي‌نظيرش در كشورهاي اروپايي و آمريكايي طرفداران زيادي دارد كه براي تهيه سالاد، تزيين انواع شيريني‌ يا مواردي از اين دست از آن استفاده مي‌شود. در حال حاضر قيمت اين ميوه هر كيلو حدود 40‌هزار تومان است. شايد به همين دليل باشد كه رييس اتحاديه ميوه و سبزي‌فروشان، معتقد است كه از اين ميوه نيز مثل فوجي استقبال نخواهد شد. براساس آمار جهاني، ميوه فيساليس در هر هكتار بين 22 تا 36 تن توليد مي‌شود و گفته مي‌شود هم‌اكنون اين ميوه در شش‌هزارمتر مربع از گلخانه‌هاي ورامين زير كشت قرار گرفته كه در فصل زمستان كشت و در بهار برداشت مي‌شود. 
ريزگردها 19هزار نفر را سالانه بيمار می‌کنند
صدرا محقق: پس 10سال از اولين باري كه گردوغبار عربي از سمت غرب به ايران وارد شد، روز گذشته در مجلس شوراي اسلامي براي بررسي اين پديده جلسه‌اي برگزار شد. جلسه‌اي با حضور و سخنراني رييس سازمان حفاظت از محيط‌زيست و نمايندگان استان‌هاي هميشه ريزگرد زده خوزستان، ايلام، كردستان و كرمانشاه... همان استان‌هايي كه در سال‌هاي دهه 60 جنگ زده بودند و حالا داغ ريزگردها را بر دل دارند. اين داغ را از نطق نمايندگان اين استان‌ها مي‌شد فهميد، نمايندگاني كه از توضيحات معاون محمود احمدي‌نژاد و بلندپايه‌ترين مقام زيست‌محيطي كشور درباره ريزگردها قانع نشدند و تا آخرين لحظات جلسه علني روز گذشته مجلس در اين‌باره نطق مي‌كردند، تذكر مي‌دادند و با خبرنگارها حرف مي‌زدند. دو روز پيش بود كه خبر آمد رييس سازمان محيط‌زيست براي ارايه توضيح و گزارش درباره ريزگردها به مجلس مي‌رود، با اين حال روز گذشته جلسه‌اي كه محمدجواد محمدي‌زاده در آن گزارشش را ارايه كرد غيرعلني و بدون حضور رسانه‌ها برگزار شد، اما پس از علني شدن جلسه هنوز موضوع ريزگردها بحث اصلي مجلس بود. اين جلسه صبح روز يكشنبه 15 مرداد‌ ساعت 8:43 دقيقه با حضور253 نفر از نمايندگان و به رياست علي لاريجاني رييس مجلس آغاز شد. پس از آغاز جلسه علني رييس مجلس در رابطه با دلايل تاخير در آغاز اين جلسه نكاتي اعلام كرد كه رييس سازمان حفاظت محيط‌زيست بايد توضيح مي‌داد و لازم بود كه در جلسه غيرعلني گزارش دهد. 
ريزگردها 20 فرودگاه كشور را تعطيل كرد
با اين همه علي‌محمد احمدي نماينده مردم دهلران در جنوب استان ايلام به عنوان اولين تذكر‌دهنده جلسه علني شروع به سخنراني در اين‌باره كرد، اين منتخب مجلس شوراي اسلامي در اين‌باره گفت: « تعطيلي بيش از 20 فرودگاه و لغو پرواز‌ها از جمله آثار منفي ريزگردها در استان‌هاي جنوبي كشور است، علاوه بر اين كارخانجات و مراكز توليدي بسياري به دليل ريزگردها تعطيل شدند، مهاجرت گسترده‌اي در استان‌هاي جنوبي شكل گرفته است و هم‌اكنون شاهد بيماري‌هاي عروقي و آلرژي هستيم. علاوه بر اين گسترش پديده ريزگردها در زاگرس مياني آثار بسيار خطرناكي داشته است. اكنون ريزگردها نزديك به 300گونه گياهي كمياب با كاربردهاي دارويي در ايلام را به مرز نابودي و انقراض برده است.» احمدي در ادامه با انتقاد از بي‌عملي مسوولان نيز تاكيد كرد: «متاسفانه ما عملا هيچ اقدامي از سوي مسوولان مربوطه براي مقابله با ريزگردها مشاهده نمي‌كنيم كه لازم است در اين‌باره اقدامات جدي صورت بگيرد.»
ريزگردها سالانه 19‌هزار نفر را بيمار می‌کنند
دومين نماينده‌اي كه در جلسه علني روز گذشته تذكر داد «سيدنجيب ‌شريف‌حسيني» نماينده اهواز بود، شهري كه به گفته بسياري از كارشناسان محيط‌زيست بيشترين آسيب‌ها را از پديده ريزگردها ديده است، شهري كه به گفته سازمان بهداشت جهاني در سال گذشته، لقب آلوده‌ترين شهر جهان به لحاظ شرايط آب و هوايي را به‌دست آورد. چاشني اصلي صحبت حسيني هم بي‌عملي مسوولان بود، ‌به‌خصوص آنجايي كه گفت در اين سال‌ها هيچ اقدام خاصي براي مقابله با اين معضل نشد و تنها كاري كه انجام شد تغيير نام گرد و خاك به ريزگرد بود 
و بس، او صحبت‌هاي خود را اين‌گونه ادامه داد: «من الان براي بيان مشكلات شهرم پنج دقيقه وقت دارم، اما پنج دقيقه زمان براي بيان مشكلات 10ساله گردوغبار خيلي كم است؛ اما مشكلات اصلي كه در بحث گردوغبار وجود دارد، در اقتصاد، بهداشت و معيشت مردم تاثير گذاشته است و مسوولان بايد براي اين مساله چاره‌انديشي كنند. هم‌اكنون 20‌ميليون هكتار از اراضي كشور در معرض فرسايش‌هاي بادي قرار دارند، ‌همچنين افزايش مصرف آب و برق و سوخت و افزايش هزينه نگهداشت تاسيسات صنعتي از جمله موارد ديگري است كه در اين عرصه با آن روبه‌رو شده‌ايم.» نماينده اهواز گفت: «پديده ريز‌گردها تاكنون خسارات جدي به بخش سلامت وارد كرده است كه بايد به اين بخش توجه ويژه شود به صورتي كه‌ 19‌هزار بيمار سالانه بر اثر گرد و غبار به تعداد بيماران كشور اضافه مي‌شوند كه پنج‌‌هزار نفر از اين تعداد مربوط به استان خوزستان هستند. به همين دليل تامين اعتبار جهت خريد دستگاه تصفيه هواي خانگي از جمله پيشنهادهاي ما براي مقابله با پديده گرد و غبار است. علاوه بر آن افزايش سهميه سوخت و توزيع شير رايگان در مدارس و لحاظ كردن رديف بودجه‌اي براي برخي مصارف خاص از ‌ساير پيشنهادهايمان است كه از مسوولان مي‌خواهيم به آن توجه كنند.» حسيني همچنين تخريب و آلوده‌سازي تالاب‌هاي كشور، خشك شدن درياچه اروميه و مسايلي از اين دست را موجب به وجود آمدن برخي مسايل زيست‌محيطي در كشور دانست.»
محمدي‌زاده: كارنامه ما در زمينه مقابله با بيابان درخشان است
پس از آن بود كه محمدي‌زاده رييس محيط‌زيست كشور پشت تريبون مجلس قرار گرفت و توضيحاتي در اين‌باره ارايه داد. براساس گفته‌هاي اين مقام دولتي، كشور ما در طول چند سال اخير به‌ويژه 10 سال گذشته با خشكسالي مواجه بود، با اين حال محمدي‌زاده افزود: «كارنامه جمهوري اسلامي ايران در مقابله با بيابان‌ها درخشان‌ترين كارنامه بعد از چين است.»
وي گفت: در طول 10 سال گذشته 529 توفان شن و ماسه در كشور داشتيم كه اين توفان‌ها از شش كانون بحراني كه همجوار با مرز ايران است، به كشور آمده است.» رييس سازمان محيط‌زيست با تاكيد بر لزوم دنبال كردن راه‌حل دراز‌مدت افزود: ما با عراق قراردادهايي را امضا كرده‌ايم و از تمام ظرفيت‌هاي ديپلماتيك هم بهره گرفته‌ايم و همايش‌ها و اجلاس‌هاي بين‌المللي را هم برگزار كرده‌ايم اما هنوز توقع ما در مقابله با پديده ريزگرد برآورده نشده است. دولت هم آن چيزي را كه داشته، به ميدان آورده بنابراین از مجلس هم مي‌خواهيم كه در منابع، در ساختار‌ها به ما كمك كند تا اجراي طرح به خوبي انجام شود. علي لاريجاني رييس مجلس نيز پس از سخنان رييس سازمان محيط‌زيست تاكيد كرد اگر لازم باشد ما مي‌توانيم سرمايه‌گذاري مشترك با عراق در اين زمينه انجام دهيم چراكه هزينه‌هاي اين موضوع براي ما زياد است. او همچنين با اشاره به موضوع مهم ريزگردها تاكيد كرد: «پديده ريزگرد مساله مهمي است كه در آينده هم در مورد آن بحث خواهيم كرد.» 
ريزگردها دردي بدتر از جنگ
پس از صحبت‌هاي رييس مجلس در اين‌باره موضوع جلسه علني از ريزگردها خارج شد و رييس سازمان محيط‌زيست هم صحن علني مجلس را ترك كرد، اما صحبتي كه سعيد انصاري نماينده مردم آبادان در قالب اخطاري قانوني با انتقاد از هيات‌رييسه مجلس دوباره بحث را به سمت ريزگردها كشاند، او با بيان اينكه بهتر بود اخطار بنده در حضور رييس سازمان حفاظت از محيط‌زيست مطرح مي‌شد، گفت: «ريزگردها آسايش، آرامش، سلامتي و هستي مردم را از بين برده‌اند، برخي مي‌گويند كه اين صحبت‌ها را مطرح نكنيد اما بايد به اين پرسش پاسخ داد كه چه كسي بايد اين مسايل را بگويد؟ وظيفه كيست؟ مردم به خاطر ريزگردهاي موجود اقدام به مهاجرت مي‌كنند. امروز شاهديم كه مردم به دليل گرد و غبار از اين شهرها به سمت يزد، اصفهان و شيراز مهاجرت مي‌كنند و اين مسايل دردي است كه كسي به آنها توجهي نمي‌كند. به داد اين مردم برسيد، 10سال است كه اين اتفاق تلخ براي مردم ما بدتر از جنگ تحميلي شده است و مشكلات در اين زمينه يكي، دوتا نيست.» 
در ادامه اين جلسه حجت‌الاسلام سيد‌محمد‌حسن ابوترابي‌فرد نايب‌رييس اول مجلس كه در غياب لاريجاني رياست ساعتي از صحن علني را بر عهده داشت، در پاسخ به اين اخطار گفت: «سخنان شما حكايت از اهميت موضوع دارد و اميدوارم اين مساله با پيگيري عموم نمايندگان و استان‌هايي كه در معرض آسيب ريز‌گردها قرار دارند، هرچه سريع‌تر حل شود و در اين جهت گام‌هايي برداريم كه تامين‌كننده منافع ملي باشد.» پس از رد و بدل شدن اين صحبت‌ها بار ديگر بحث ريزگردها از صحن علني خارج شد اما كمي بعد با تذكر ايرج نديمي نماينده مردم لاهيجان بار ديگر فضاي صحن ريزگردي شد، نديمي در تذكري آيين‌نامه‌اي به جلسه امروز مجلس با رييس سازمان حفاظت از محيط‌زيست اشاره كرد و گفت: ‌امروز در مجلس دو جلسه علني و غيرعلني در خصوص ريزگردها با رييس محيط‌زيست داشتيم اما پس از اين دو جلسه نتيجه آنها معلوم نشد. اينكه مجلس جلسه‌اي بگذارد و رييس سازمان حفاظت از محيط‌زيست نيز در اين جلسه تنها بگويد كه بودجه ما نازل است و ادعايي در تامين بودجه مقابله با اين پديده نداريم، جواب مردم نيست بايد تدبيري انديشيده شود تا مشكلات مردم حل شود، اينكه جلسه بگذاريم و تنها در آن حرف بزنيم و اين جلسه نتيجه‌اي نداشته باشد، مشكلات مردم حل نمي‌شود مگر اينكه اين صحبت‌ها ضمانت اجرايي داشته باشد.
ارايه توضيح يا گزارش عملكرد محيط‌زيست
اگرچه نمايندگان در جلسه علني صبح روز گذشته مجلس به بحث‌هاي ديگري هم پرداختند اما تا انتهاي اين جلسه باز هم در چند مورد نمايندگاني از نقاط مختلف كشور اقدام به ارايه اخطار و تذكر در اين‌باره مي‌كردند و از مشكلات حوزه انتخابيه خود مي‌گفتند. اين جلسه نتيجه خاصي جز ارايه همين نطق‌ها نداشت و اعتراض برخي نمايندگان را هم در پي داشت، نمايندگاني همچون عباس قائيدرحمت دبير دوم كميسيون اجتماعي مجلس كه در اين‌باره به «خانه ملت» گفت: از گزارش محمدجواد محمدزاده، نمايندگان مجلس به نتيجه‌گيري خاصي در مورد پديده گردوغبار و مقابله با آن نرسيدند، چون مطالبي كه وي در مورد اين پديده مطرح كرد، بيشتر جنبه گزارش عملكرد داشت.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر