احتمال اعدام سکینه آشتیانى

راديو فردا٬ بى بى سى
رئیس کل دادگستری استان آذربایجان ‌شرقی نحوه‌ اجرای حکم اعدام سکینه آشتیانی را بسته به نظر صادق آملی لاریجانی دانسته است. از نظر رئیس قوه قضائیه، چون هدف اصلی اعدام است و امکان سنگسار نیست، پس باید با چوبه دار انجام داد.خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به نقل از حجت‌الاسلام مالک اژدر شریفی، رئیس کل دادگستری استان آذربایجان شرقی، نوشت: «برای تعیین نحوه اجرای حکم اعدام سکینه آشتیانی منتظر نظر رئیس قوه قضائیه هستیم».
سکینه‌ی محمدی آشتیانی که به اتهام "زنای محصنه" به سنگسار متهم شده بود، اجرای این حکم با فشار گسترده‌ی نهادهای حقوق بشری داخلی و خارجی متوقف ماند.شریفی که گفته می‌شود در "جلسه پرسش و پاسخ جمعی از دانشجویان دانشگاه تربیت معلم آذربایجان" سخن می‌گفت، خانم آشتیانی را در دو مورد مجرم و محکوم شمرده است: «یکی عمل نامشروع در حال احصان که حکمش رجم [سنگسار] است و دیگری معاونت در قتل شوهر که بابت آن به ده سال زندان محکوم شده است».آیت‌الله صادق آملی لاریجانی‌، رئیس قوه قضائیهآیت‌الله صادق آملی لاریجانی‌، رئیس قوه قضائیهبه گفته‌ی رئیس کل دادگستری استان آذربایجان شرقی، در مورد اجرای حکم سنگسار خانم آشتیانی از محمود هاشمی شاهرودی، رئیس وقت قوه قضائیه، کسب تکلیف شد. این موضوع اما به دلیل همزمانی با پایان دوره‌ی ریاست شاهرودی بر این قوه و جانشینی او توسط صادق آملی لاریجانی مسکوت ماند.
این مقام قضایی جمهوری اسلامی دی ماه ۱۳۸۹به خبرگزاری دولتی ایران (ایرنا) گفته بود که اجرا یا اجرا نشدن حکم سکینه آشتیانی به یک اندازه محتمل است. شریفی حال می‌گوید «آیت‌الله آملی لاریجانی بر این نظرند که چون هدف اصلی اعدام است، پس اگر امکان رجم [سنگسار] نیست، به لحاظ فقهی می‌شود اعدام را با چوبه‌ی دار انجام داد، منتها دستور داده‌اند قدری صبر کنیم تا با فقهای دیگر بحث شود و نتیجه دقیق و روشنی اتخاذ شود».از سوی دیگر محمد جواد لاریجانی، برادر رئیس قوه‌ی قضائیه که دبیری ستاد حقوق بشر قوه قضائیه را بر عهده دارد، آذر ماه ۱۳۸۹ در گفت‌وگو با شبکه‌ی انگلیسی‌زبان "پرس تی وی" گفته بود که «شانس خوبی برای چشم‌پوشی از اعدام سکینه آشتیانی وجود دارد». او البته جزئیات بیشتری در این مورد بیان نکرد.
ماجرای دو خبرنگار آلمانی
دو خبرنگار آلمانی که در ارتباط با پرونده‌ی آشتیانی در ایران بازداشت شدنددو خبرنگار آلمانی که در ارتباط با پرونده‌ی آشتیانی در ایران بازداشت شدندیکی از موضوع‌های حاشیه‌ای در پرونده‌ی سکینه محمدی آشتیانی دستگیری دو خبرنگار آلمانی در تبریز بود که ظاهرا قصد مصاحبه با پسر این متهم را داشتند. این دو با وجود اینکه به اتهام جاسوسی حبس شده بودند، پس از مدتی کشمکش آزاد شدند.این موضوع و ممانعت اولیه‌ی ایران با ملاقات دو خبرنگار با خانواده‌های‌شان روابط دو کشور را تحت تأثیر قرار داد. این دو آلمانی در نهایت پس از سفر گیدو وستروله، وزیر خارجه‌ی آلمان به ایران، به همراه او به کشورشان بازگشتند. سفر وستروله با واکنش‌های منفی فراوانی در آلمان روبه‌رو شد.
در انتظار تبدیل "سنگسار" به "چوبه‌ی دار"
از زمان بازداشت خانم محمدی آشتیانی بارها اخبار متناقضی در مورد اعدام یا آزادی او منتشر شده است؛ خبرهایی که دائم تکذیب شده‌اند. ادامه‌ی حبس خانم آشتیانی نیز، به اعتقاد رئیس کل داگستری استان آذربایجان شرقی «مشکلی» نیست و برای تعیین تکلیف نهایی هم «عجله‌ای در کار نیست» زیرا «متهم در حال سپری‌کردن دوران مجازات معاونت در قتل است».به گفته‌ی رئیس کل دادگستری استان آذربایجان شرقی، «منتظریم ببینیم کسی که محکوم به اعدام با رجم شده است آیا می‌شود با چوبه‌ی دار نیز حکم اعدامش را اجرا کرد یا خیر». او می‌افزاید که بلافاصله پس از دریافت نتیجه، حکم سکینه محمدی آشتیانی اجرا خواهد شد.محمد مصطفایی، وکیل سکینه محمدی آشتیانی، که در خارج از کشور به سر می‌برد، پیش‌تر تأخیر در اجرای حکم سنگسار این متهم را به سبب بحث‌برانگیر بودن موضوع "سنگسار" دانسته بود.
بى بى سى
دادگستری آذربایجان شرقی: امکانات رجم سکینه محمدی را نداشتیم
یک مقام قضایی ایران می‌گوید که اجرای حکم اعدام سکینه محمدی آشتیانی، زنی که حکم سنگسارش در پی اعتراضات گسترده بین المللی متوقف شده، به نظر رئیس قوه قضائیه و فقها بستگی دارد.به گزارش خبرگزاری فارس، مالک اژدر شریفی، رئیس کل دادگستری آذربایجان شرقی روز یکشنبه ۴ دی، ۲۵ دسامبر درباره حکم اعدام سکینه محمدی آشتیانی، گفت: "منتظریم ببینیم آیا می توان کسی را که محکوم به رجم (سنگسار) شده است، با چوبه دار اعدام کرد یا خیر و بلافاصله پس از دریافت نتیجه، حکم را اجرا خواهیم کرد."
سکینه محمدی آشتیانی در سال ۲۰۰۶ به اتهام مشارکت در قتل همسرش به ده سال زندان و ارتکاب "زنای محصنه" به سنگسار محکوم شد.به دنبال فشارهای جهانی برای جلوگیری از اجرای حکم سنگسار، قوه قضائیه ایران اعلام کرد که خانم آشتیانی به جرم دست داشتن در قتل همسرش به قصاص محکوم اما حکم سنگسار وی معلق شده است.
آقای شریفی در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت معلم آذربایجان، درباره اجرا نشدن حکم سنگسار خانم محمدی گفت که "چون ما امکانات اعدام با رجم را نداشتیم" موضوع را به محمود هاشمی شاهرودی رئیس قوه قضائیه وقت، ارسال کرده‌اند.آقای شریفی گفت که با تغییر رئیس قوه قضائیه، صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه این نظر را داشته است که چون هدف اصلی اعدام است پس اگر امکان رجم نیست به لحاظ فقهی می‌شود اعدام را با چوبه دار انجام داد.به گفته آقای شریفی، رئیس قوه قضائیه در این باره دستور داده است: "قدری صبر کنیم تا با فقهای دیگر بحث شود و نتیجه دقیق و روشنی اتخاذ شود."
آقای شریفی با تاکید بر اینکه منتظر نتیجه بررسی‌ها درباره نحوه اعدام خانم محمدی است گفت که خانم محمدی به اتهام مشارکت در قتل شوهرش به ده سال زندان محکوم شده و "چون متهم در حال سپری کردن دوران مجازات معاونت در قتل و در زندان است گفتیم مشکلی وجود ندارد و عجله‌ای در کار نیست."پیش تر یک مقام قضایی ایران اعلام کرده بو دکه خانم آشتیانی از زندان به مرخصی رفته است.او ابتدا در سال ۲۰۰۶ به اتهام رابطه "نامشروع" با دو مرد پس از فوت شوهرش - ابراهیم قادرزاده - به شلاق محکوم شد اما چند ماه بعد در جریان محاکمه مردی که به قتل شوهر او متهم بود بار دیگر اتهام "زنای محصنه" علیه او مطرح شد.همین اتهام بود که به صدور حکم سنگسار برای او منجر شد. دیوان عالی ایران حکم سنگسار را در روز ۲۷ مه ۲۰۰۷ تایید کرد.گروه دیده بان حقوق بشر که پرونده او را دنبال کرده می گوید که خانم آشتیانی گفته است که اقرارهایش نزد بازجویان در زمینه زنا تحت تهدید بوده و آن را پس گرفته است.مقام های ایرانی در ماه ژوئیه ۲۰۱۰ از طریق سفارت این کشور در لندن به رسانه های غربی اطلاع دادند که حکم سنگسار خانم آشتیانی معلق شده است.رسانه‌های وابسته به دولت ایران بارها در برنامه‌هایی اقدام به پخش "اعترافات" خانم آشتیانی کرده اند که او در آنها اتهام مشارکت در قتل شوهر را می پذیرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر